Hogyan szárítsunk magunknak gyógynövényt - Delion webáruház

Hogyan szárítsunk magunknak gyógynövényt

A szárítás is a jó és tiszta alapanyag begyűjtésével kezdődik. Aki már foglalkozott vele az tudja, hogy csodálatos dolog bejárni és felkutatni a környék rétjeit és mezőit gyógynövények után.

 

 

A begyűjtött növényeket többféleképpen száríthatjuk.

 

  • Ha az egész növényt szeretnénk szárítani akkor érdemes egy laza csokorban a folyóson vagy teraszon, esőtől védett helyen elhelyezni.
  • A virággal kell a legkíméletesebben bánni, mert a szirom könnyen megég, színe barnás lesz, és ezáltal az illata is sokat veszít az értékéből. A régiek úgy mondták, hogy a virágot virág mellett, tehát vékonyan kiterítve kell a kereten vagy a padon (beton aljzaton) szárítani.
  • A levelek szárítását is lehetőleg vékonyan terítve, többször forgatva kell végezni.
  • Végére hagytam a gyökerek szárítását, amelyet először is alaposan meg kell tisztítani, majd a hosszabb száradási idő miatt legjobb a padláson, egyenként szétterítve elhelyezni.

 

Aki komolyabban foglalkozik gyógynövények termesztésével vagy gyűjtésével, az a hazai időjárási feltételek változását egy szárítókamra megépítésével tudja kivédeni. Fontos, hogy a hő-és páraviszonyokat, valamint a levegő áramlását szabályozni tudjuk. Ezzel garantálhatjuk az állandó kiváló minőséget.

 

 

 

 

 

Még több cikk, ami érdekelhet

  • A bodza virága

    A Bodza virága, avagy hogyan is élhetnénk enélkül a csodás növény nélkül. Messziről integet nekünk, szedj le… Az igazi jó időjárás beköszöntével szinte az első olyan virág, amelyet minden család szeret valamilyen formában elfogyasztani. Van aki palacsintát ízesít vele, van aki szörpöt készít belőle, vagy csak leszárítja, hogy később hurutoldó teát főzzön belőle. A mi kedvencünk a bodza ital, egy kicsi jégkockával.

Év Honlapja - Minőségi díj 2018 | SimplePay

A termékből db bekerült a kosárba!