A hét gyógynövénye: kamilla - Delion webáruház

A hét gyógynövénye: kamilla

A kamilla valószínűleg a legismertebb és legkedveltebb  gyógynövényünk, amellyel egyre kevesebb helyen találkozhatsz a természetben. A gyulladáscsökkentő hatása mellett kiváló nyugtató és görcsoldó, emellett antiszeptikus és hatásáról is ismert. Fokozza az immunrendszer működését, de enyhíti a szem fáradtságát is. A kamilla fő hatóanyagai a a görcsoldó hatású apigenin, kolin, emellet a másik legértékesebb összetevő a gyulladásgátló kamazulén, mely a desztilláció során alakul ki.

 

 

Hol található meg?

 

Hazánk egész területén vadon terem, jellemzően a szikes területeken. Ennek oka, hogy jól tűri a nátriumsók jelenlétét, míg más növények számára ez élhetetlen környezet. A kamilla termeszthető szinte minden talajon, kivéve a meszes és túl laza talajt, de elsősorban olyan a ott érdemes vetni, ahol más termesztett növényt kevésbé gazdaságosan tudnánk termeszteni. A kamilla vetésideje augusztus vége, szeptember elején ajánlott, mivel  a tavaszi vetés lényegesen kisebb hozamot eredményez. Akinek van alkalmas területe és kedvet érez a termesztéshez, az jó minőségű vetőmagokat tud már vásárolni a szaküzletekben. Tapasztalatból mondom, hogy a saját kamilla kiváló illatával és ízével kárpótol minden fáradságot, amit a termelésére fordítottunk.
  

Mikor virágzik, mikor érdemes gyűjteni?

 

A fővirágzás kb. 2 hét, amely a termő talajtól függően április végétől május közepéig kezdődhet.  A kamillát akkor kell gyűjteni, amikor a virágai zöme kinyílt, a  nyelves virágok vízszintes állásúak. Száraz időben, a napos órákban dél közeli  betakarítás a legalkalmasabb napszak, ugyanis ekkor halmozódik fel a legtöbb illóolaj a növényben.

 

 

Hogyan lehet gyűjteni?

 

A gyűjtés legelterjedtebb módja a kamillafésűvel való betakarítás, amelyből a learatott virágokat zsákokba rakják, ügyelve arra, hogy a virágfej ne melegedjen össze, ezáltal ne romoljon a minőségük. A kézzel fésült virágot ezután azonnal szárítani kell. 

 

Tapasztalatok a felvásárlásról

 

Ma már csak kevés helyen vásárolnak fel kamillát, pedig hatalmas igény mutatkozik a világpiacon is rá. Ennek az is az oka, hogy a vadon termő területek lecsökkentek, a gyűjtést is megtiltották több helyen, különböző indokokkal . A kézi gyűjtés nehéz és a déli napszakban igen kimerítő ez a munka, de aki ennek ellenére alkalmas helyet talál, annak jól jövedelmezik.  

 

Szárítás


A beszállított kamillát átrostálják, majd a jó minőségű alapanyagot azonnal meleg levegős szárítóberendezéssel megszárítják. A gyengébb minőségű árut többnyire lepárolják, kinyerve belőlük az illóolajokat. Aki otthon szeretné megszárítani a gyűjtött virágot, az megteheti azt egy tiszta és meleg padláson, ügyelve hogy a virágok egy rétegben, virág-virág mellett legyenek kiterítve, óvatosan átforgatva kerüljön szárításra.

 

Leggyakoribb felhasználási módjai otthon


A kamillából készült tea mellet érdemes borogatáshoz és inhaláláshoz is felhasználni ezt a csodálatos növényt, de az illóolaját szappanhoz és testápolóhoz is adhatjuk. Kellemes megnyugtató illata miatt kiválóan alkalmas relax párna készítéshez is. Nagymamám mindig tett belőle az általa készített ágyas pálinkába is egy jó marokkal.

 

Ha szeretitek a kamilla teát, vagy most kaptatok kedvet a megkóstolásához, akkor próbáljátok ki a mi Kamillás teakeverékünket! Ha szeretnétek róla többet megtudni, akkor nézzétek meg a Tudástár legutóbbi bejegyzését (A hét Delion teája: Kamillás teakeverék gyulladásra), ahol egy videó formájában mutattuk be a keveréket.

 

Még több cikk, ami érdekelhet

  • Gyulladáscsökkentő teáink

    A gyulladásos panaszok megnehezítik mindennapjainkat, legyen szó egy begyulladt fogról, torokról, vagy akár a gyomor bántalmairól. Enyhítésükre rengeteg hagyományos gyógymód létezik. Mi is igyekeztünk előállítani olyan teakeverékeket, ami csökkentheti a kellemetlen lobot, ezáltal is javítva közérzetünket.

  • Az Év teája 2020-ban a Delionnál: az Immunrendszer gyógytea

    Hálásak és büszkék vagyunk, amiért a Delion teáit választottátok, ezért továbbra is mindent megteszünk, hogy a legjobb minőségben, a legfinomabb gyógyteát küldjük Nektek. Az elmúlt évben a legtöbben az Immunrendszer gyógyteánkat vásároltátok meg, így méltán nevezhetjük az év Delion teájának.  

Év Honlapja - Minőségi díj 2018 | SimplePay

A termékből db bekerült a kosárba!