Csalánregény - Delion webáruház

Csalánregény

A történeteket egy régi Áfészes felvásárlótól hallottam, nevezzük Mari néninek, aki minden nap csodával találkozott, amikor kinyitotta az átvevőhelyet.

 

Gondosan kiírta az ajtóra krétával mit és mennyiért vesznek át aznap. Hosszútávú üzlet alapja a pontos elszámolás, mondogatta. Nem osztotta mindenki ezt a nézetet, főleg nem a gyorsan pénzt akaró gyűjtők.

 

Gyógynövénygyűjtés esőben

 

Hiába mondta az embereknek, hogy esős időben ne menjenek hársvirágot gyűjteni, mert pár órán belül bebarnul, az senkit nem érdekelt. Az átvételkor a pocsék befülledt terméket agyon dicsértek, és letették a nagyesküt, hogy ahol Ők szedték egy csepp eső se esett, és amúgy is nézze már meg ezt az árut, hát ez „szíííp”. Jött a türelemjáték, történetesen ki adja fel előbb a felvett pozíciót, azt hogy most akkor most szíp vagy ronda.

 

 

Az meg, hogy egy gyógynövényre már nincs szükség, egyszerűen feldolgozhatatlan volt számukra.
Ha kellett, márpedig a 2 zsák a biciklin volt, akár Mari néni házához vitték és addig szólongatták, ordibáltak míg valaki elő nem jött. Akkor aztán megkezdődött az alkudozás magasiskolája, és amelynek vélhetően- a gyerekeknek kell kenyér érvelés -vetett véget.

 

A gyűjtők és a csalán

 

Persze olyan is volt, amikor a lelkes fiatalok atléta-short combóban által bele a fél hektáros csalánligetbe. Mire az átvevőhelyre érkeztek, a rajtuk lévő keléseket, amelyet a csalán csípése okozott, csak 4 óra borogatás után lehetett annyira leapasztani, hogy hazáig eltudjanak menni. A csalán, nagy mennyiségben lévén a környéken, mindig vonzotta a gyors pénzben reménykedőket, de a gyűjtési technikáról és annak eszközéről már nem akartak tudomást venni.

A módszer alapja egy kesztyű, amelyre vékony drótszálat tekernek, de e helyett egy machete-vel aprították a növényt, abban reménykedve, hogy az átvevő nem veszi észre azt, hogy a szép csalánlevelek helyett csak szecskázott komposztot kap.

 

 

Kamilla gyűjtés

 

Végül ejtsünk szót a legkurrensebb gyógynövényről a kamilláról is. A birtokviszonyok megváltozásával kevés jó kamillás gyűjtőhely maradt, ezért ezekért nagy harc folyt. A rutinos gyűjtők már hajnalban elindultak, de nem a jó irányba, hanem épp ellenkezőleg, mert a szomszéd már az ablakból leste, merre van az aranybánya. Emberünket sem kell félteni, Ő a felvásárlót akarja rászedni, ezért megöntötte a leszedett virágot egy nagy vödör vízzel, mondván-ez harmatos. A népi játék része még a sziklát/sínvasat a zsák közepébe, vagy az itasd át a vászonzsákot módszer. Marika néni már nyugdíjas, de egy valamit egyszer sem tapasztalt, a kapott pénzzel elégedett gyűjtőt.

Még több cikk, ami érdekelhet

  • Gyulladáscsökkentő teáink

    A gyulladásos panaszok megnehezítik mindennapjainkat, legyen szó egy begyulladt fogról, torokról, vagy akár a gyomor bántalmairól. Enyhítésükre rengeteg hagyományos gyógymód létezik. Mi is igyekeztünk előállítani olyan teakeverékeket, ami csökkentheti a kellemetlen lobot, ezáltal is javítva közérzetünket.

  • A hét gyógynövénye: kamilla

    A kamilla valószínűleg a legismertebb és legkedveltebb  gyógynövényünk, amellyel egyre kevesebb helyen találkozhatsz a természetben. A gyulladáscsökkentő hatása mellett kiváló nyugtató és görcsoldó, emellett antiszeptikus és hatásáról is ismert.

Év Honlapja - Minőségi díj 2018 | SimplePay

A termékből db bekerült a kosárba!